Reklama
 
Blog | Petra Kopasová

14 dní v síti.

Kamarádka pracuje v novinách. Jednoho dne mi vyprávěla u kafe, že jí omylem přišla od našeho společného kamaráda do mailu pozvánka, znějící spíš jako zoufalé volání, jestli je na téhle planetě někdo ještě živý. XY tě postrádá na Badoo!!! Najdi přátele! Poznej lidi ve svém okolí! Asi něco jako FaceBook, řekla si a už vyplňovala svůj nový profil. Protože se jí pak začaly dít podivné věci, poprosila mě o pomoc. Celá akce se mi zdála trochu levá, ale nikomu jsme neublížily a časem jsme zjistily, že levé je zde všechno. Přijaly jsme tak několik identit stvořením různých profilů a rozhodly jsme se komunikovat s různými cizími lidmi. Chtěly jsme asi vědět, jaký je svět, jaké to je být mužem a dělat si názor na ženy…a jaké to je, mít všechno nadosah.

Prvního našeho umělého člověka na síti stvořila ona. Zjistila, že kdyby náhodou trpěla nedostatkem fantazie nebo neuměla ani do pěti napočítat, systém jí rád napoví přednastavenými hláškami. Je totiž například nutné specifikovat, co zde hledáte. Pokud nic nehledáte, asi jste spadli z višně a Badoo vás to brzy naučí. OK, pročítáte nabídku u slova CHCI…… Jít do kina, jít na pláž, skákat v kaluži, večeři při svíčkách, trénovat líbání, povídat si o sexu, zatančit si v dešti…některé jsou vážně vtipné. Pak specifikujete, jestli to chcete dělat s klukem či holkou a jeho ideální věk. Mně se přece jen od určitého věku víc líbí název žena a muž, ale časem mi dochází, oč tu běží a proč jsou zde všichni i před důchodem kluci a holky – nespoutané mládí, celý svět u nohou, okna dokořán…. Garantuji, že do dvou minut se budete cítit jako hvězda. Pokud máte pocit, že jste poslední dobou tak nějak sami, že si s vámi nikdo nepovídá, nikdo vám nerozumí a nikomu se nelíbíte, ani ten váš „kluk či holka“, co s vámi žije, už vám nedává to, co dřív, tady možná uroníte i slzu nadšení, jak jste ve skutečnosti krásní, zajímaví, nesmírně originální a žádoucí. A proto třeba i poprvé pocítíte vlastní vzdor vůči tomu všemu, co žijete a i když někoho máte, označíte se jako nezadaní (trochu vám to hne svědomím, ale jen na moment). Kdo je srab, ten napíše, že žije „ve volném vztahu“.  Postupně v tom jedem obě a identit máme hned několik. Měla bych taky upozornit, že tohle není seznamka pro puberťáky, naopak, většina lidí už tu moc dobře ví, co jak chutná. 

Téměř okamžitě na vás badoo sype informace, kolik lidí už stihlo vidět váš skvělý a vtipný profil a brzy i to, kdo všechno se s vámi chce potkat!

Konečně! Ježíši Kriste, konečně, všem se líbím, probírám jejich profily, mezi zájemci je několi opravdu hodně atraktivních mužů. Budu to muset roztřídit, odmítám ty, kteří se na profil fotí sami mobilem u zrcadla, kteří jsou bez trička a kalhoty mají jako kluci z plakátu spuštěné tak, aby jim byla vidět guma z trenek, protože to je asi nějaká garance, že v nich něco mají. Pak odmítám chlapy, co se mi prostě nelíbí a zjišťuju, že mi tu zůstali jen takoví, co na fotce nejsou sami, ale důležitým společníkem pro vytvoření prvního dojmu je jakýkoli motor. Odmítám motorkáře, co jsou na můj vkus moc potetovaní. Nechávám si jen pěkná auta a motorky, ti chlapi jsou až na druhém místě, ale tak nějak si o to říkají sami, stačí si přečíst u těch fotek komentáře hladových „holek“ hmmm, já bych se hned svezla…Kvalita muže je tu přímo úměrná počtu válců.

Reklama

Tomuhle napíšu. Otvírám okno se zprávami a zjišťuju, že i tady můžu být bez fantazie nebo úplně blbá, systém řeší i to, pokud nevím, co do takového oslovení napsat. Připraven/á na první zprávu? Nikdy nedostaneš druhou šanci udělat první dojem. Pošli virtuální dárek a zaujmi svůj nový kontakt. A nebo jednoduše napiš něco zajímavého. Co si myslíš o vegetariánech? Hej, proč máš tak málo fotek? Hej, jak dlouho tady žiješ? Jedu na Světový pohár v kopané v roce 2010 do Jihoafrické Republiky. Chceš se připojit? Hej, nevíš o nějakém hudebním fesťáku v nejbližší době?

Nevíš co říct? Použij náš LEDOBOREC!

Ten nabízí třeba toto…. Chceš se mnou dobýt svět? Náhodný průzkum: Jaký je tvůj nejoblíbenější fotbalový team? Povím ti jaký/á jsi, když mi prozradíš co piješ. Kafe nebo čaj? Velkoměsto nebo maloměsto? Je to jedna z teorii, že člověk byl vynalezen z vody, aby se mohl transportovat z místa na místo? Proč lidé vždycky kradou mojí sešívačku?  …..bez komentáře. Hrajeme každá několik osob (kluků i holek) a bavíme se s několika dalšími – obě současně. U toho si to píšeme na skype, ať víme, kam mířit. Někteří lidé se jevili fajn, mít jen jeden profil, tak se nechám i oblbnout a získám si jakýsi druh vztahu. Viděly jsme ale, jak tentýž člověk komunikuje s někým jiným, a padáme ze židle.

…takhle se nám příběh odvíjel: 

David

David je největší krasavec, má v profilu spousty fotek.  Několik z ateliéru pro dokonalý efekt a několik privátních s kamarády v baru či v práci za stolem v obyčejném tričku, to pro eliminaci jakýchkoli pochyb o jeho autenticitě. Jeho podoba je bez jakékoli náhody shodná s podobou jakéhosi zpěváka, lamače ženských srdcí z blízkého východu. David s oblibou vypráví, že se narodil v Praze české mamince a německému tatínkovi, svůj exotický pohled zdědil po dědečkovi, který žije v Berlíně, avšak pochází ze Sýrie. David miluje Prahu a tráví zde většinu života, otcova rodina v Berlíně mu však umožnila tam vystudovat ekonomiku a již několik let pracuje pro jejich rodinnou strojírenskou firmu jako manažer v exportu, což znamená, že má vlastně dva domovy a velice atraktivní život. David píše, že věří v lásku, ačkoli zatím asi nepotkal tu pravou. Pro Davida není problém perfektně komunikovat německy, když si ho náhodou testuje nějaká intelektuální slečna. Požívá absolutní důvěry, je neskutečně skromný a ženy si při psaním s ním lámou nehty, pokud je nemají dávno okusané. Každá je jiná, mají ale některé společné rysy. Především se usilovně vnucují, moralizují a nasazují nevinné až infantilní tváře a je přitom jedno, jestli je to postpubertální holka, nebo stokrát zhrzená čtyřicítka. Davidova schopnost se dobře vcítit a pak slovy drnkat na správné struny je dokonalá….David prostě ženám rozumí, jako by byl stvořen jen pro ně….

 Katka

 Katka je fajn. Je jí 22 let. Má černé vlasy za uši a celkem pěkný obličej, trochu zbytečně přísné brýle, ale tak nějak to k ní asi zatím patří. Studuje pro holku trochu netypický technologický obor, loňský rok strávila na univerzitě ve Španělsku, dostala se tam v programu Erasmus pro nejlepší studenty. Ráda by se tam vrátila. Vypráví rozsáhle a světaznale o tom, jak je to jiný svět, jak tady všechno stojí za starou bačkoru (Katka nezná žádné sprosté slovo).  Nesnáší tuhle povrchní seznamku a chodí sem – vlastně ani neví proč, prostě jen tak. Nemá sama moc jiných témat kromě skvělého Španělska a téhle povrchní seznamky.

 Jitka

 Jitka je krásná. Je jí 30 a na fotkách si dala záležet. Umí se na nich tvářit, nesnaží se však o sexy výraz a něco napovídá, že je to strategie. Fotka na pláži nenechá nikoho v klidu. Rovněž nesnáší tuhle povrchní seznamku a hluboce odsuzuje všechny ty ubožáky, kteří tu píšou oplzlé vzkazy a komentáře. Po několika větách líčí, jak špatné zkušenosti zde nabyla, ztratila absolutně důvěru k mužům, přesto sem chodí, prostě jen tak…O své práci nemluví.

 Hana 

Hana je rozvedená, 34 let, dvě děti. Má ráda solárko a svoje kamarádky. Pracuje jako prodavačka v supermarketu, ale už brzy bude vedoucí sektoru zeleniny, protože jejich vedoucí sektoru zeleniny je kráva a všichni ji nesnáší a určitě tam dlouho nebude a Hana je podle sebe díky tomu na nejlepší cestě stát se vedoucí sektoru zeleniny a navíc dobře vychází s manažerem prodejny, protože on je v pohodě. Je sama, prostě nemá štěstí.

 Marek 

Marek je chlap jak hora, má dva metry a drsný, ale atraktivní obličej. Je mu 26 let a žije v Londýně, pracuje jako podržněco a příležitostně jako donestotam na letišti. Ženy dělí na ty, kterým povídá, jak je ta práce cool a jak on je tam happy a na ženy, kterým poměrně rychle vysype, že to stojí pěkně za hovno bydlet s polákama, připadat si tam jak ukrajinec a spokojit se s tím, že je to na nevzdělaného čecha pořád nejmenší zlo. V přepočtu vyděla dost, ale spotřebuje o 3 libry víc, takže je sám sobě věznitelem v Anglii, protože s prázdnou se mu do čech nechce, i když se mu stýská po všem českém a každým dnem to tam víc nesnáší. Oblíbené téma je, jak byl s kámošem v pubu na fotbálek a pivko.

 Jan

 Jan je gentleman. Je mu čerstvých 50 let, na fotce je zobrazen z dálky a proti slunci, takže lze vidět jen nejasný obraz prošedivělého pána zachovalé postavy a sportovního účesu z prošedivělých vlasů. Má na sobě rifle a košili, takže žádný oldschool. Nesmím zapomenout dodat, že je vyfocen u stříbrného mercedesu, který je oproti Janovi vidět celkem dost dobře. Kašlat na to, že je starší, než se tu většině žen doposud honilo ve snech, určitě je totiž za vodou. Rád se baví o tom, jak se mu daří na golfu……

 Sandra

 Sandra je podezřelá už tím jménem. Je jí 20 a sděluje, že se ráda nechá rozmazlovat. Bez obalu hledá vyvinutého krasavce, který jí připraví život v luxusu, předem ale upozorňuje, že i po úspěšném lovu konkurz stále trvá, protože ona je exkluzivní kus a má nárok jen na to nejlepší. Její čeština je na úrovni třetí třídy pomocné školy, ale na tohle se tu nehledí.  Fotka dokresluje zbytek, měla by být otištěná ve výkladovém slovníku u slova „vyzývavý“.

 Lenička

 Leničce je 19 a nic tu nehledá, protože už má „svýho miláška“ doma a proto si tu chodí jen písmenkovat. Je pěkná, fotka je provedená evidentně postarším mobilem z ptačí perspektivy vlastnoručně, takže jsou na ní kromě velké modřiny na paži vidět Jen Leniččiny psí oči a také její prsa a stehna se sukní vytaženou „tak tak“.

 Osob bylo v téhle story víc, ale to už by bylo příliš komplikované..

 David, přihlásil se v 9 hodin ráno. 32 žen se s ním od včerejška (den vzniku Davida) chce setkat, 7 žen posílá zprávu.

 Katka píše:  „Ty seš tu novej? Víš, že to tu je nechutný, jedna velká postel?“

D: Ahoj

K: Ahoj (a pět smajlíků)

D: Já tu moc nechodím, ale máš pravdu, že se občas nestačím divit.

K: (pět smajlíků)

 Chvíli nic

 K: jakto?

D: co jakto?

K: jakto že se nestačíš divit?

D: no jaké jsou tu některé ženy, ale asi i někteří muži, není dýmu bez ohně

K: tak to máš pravdu

 Chvíli nic

 K: a co teď děláš?

D: Jsem v práci, jsem tu sám, dneska jsem si dal závazek, že vyřeším některé resty, mám například asi 420 nepřečtených mailů. Většinou samé hlouposti a spamy, ale chci to projet, přečíst a promazat, ať něco nezanedbám

 Následuje palba otázek a odpovědí na Davidovu práci…při tom David dokonale upevní svůj obraz krásného, inteligentního, skromného a charakterního muže. Katce se tu začíná líbit a hned píše o Španělsku.

 

 Nová zpráva. Davidovi píše Hana.

 H: To mi nedělej, mám slabý srdce!!!!

D: Ahoj Hanko, copak ti nemám dělat?  (David je dokonalý, osobní a slušný)

H: No Davčo já mám pocit jako bys ty fotky měl z nějaké americké fotobanky, ale na druhou stranu ještě stále věřím na pohádky hihihihihihihiihi

D: nejsou z americké fotobanky

H: tak to není možný, jsi prostě neskutečnej

D: Jsem normální chlap

H: ta skromnost

D: nech toho, taky ti to na fotkách sluší (aby jí včas věnoval dost pozornosti a ukázal svůj ostrovtip), to si mám taky myslet, ze jsou z fotobanky?

H: hihihihihihi nennenenene (plno smajlíků) to já se jen tak snažím abych neuvadala, používám dobrou kosmetiku a zajímám se o módu

D: jde ti to dobře

H: a co teď děláš?

D: Jsem v práci, jsem tu sám, dneska jsem si dal závazek, že vyřeším některé resty, mám například asi 420 nepřečtených mailů. Většinou samé hlouposti a spamy, ale chci to projet, přečíst a promazat, ať něco nezanedbám

 Následuje palba otázek a odpovědí na Davidovu práci…při tom David dokonale upevní svůj obraz krásného, inteligentního, skromného a charakterního muže. Haně se tu moc líbí a hned píše o svém šéfovi a oddělení zeleniny.

Nová zpráva. Davidovi píše Jitka.

 J: ahoj jak se máš?

D: Ahoj, děkuju, dobře, a ty?

J: já nic moc, ale nechci to rozvádět

D: tak snad to není tak zlé

J: to máš jedno. Můžu se tě na něco zeptat? Proč máš potřebu se umísťovat na čelní pozice?

D: cože? Nechápu

J: no tam na profilu vpravo nahoře máš takovou šipku zelenou, to znamená, že tě to pak pořád dává na viditelný pozice, to máš potřebu takhle hledat co nejvíc žen?

 David ví, o čem je řeč, stálo ho to 50 korun prostřednictvím sms.

 D: aha, to ani nevím, jednou jsem se chtěl kouknout někomu na fotky a nešlo to a chtělo to po mně nějakou sms, tak to asi mají takovou fintu. Vidíš, jak jsem hloupej (hrajte jim na city!)

J: ne, to neeeee Davčo, to jsem nechtěla říct, já jen že muži jsou tu neprosto otřesný, ale věřím, že ty ne

D: třeba ne všichni

J: ale já mám jen ty nejhorší zkušenosti, už nemůžu nikomu věřit. Se tu zviditelňujou a podváděj. A klidně mají v profilu i napsaný, že jsou zadaný.

D: to já nejsem, ale věř tomu, že ženy to tu nemají o moc jinak

J: fakt jo?

D: to bys koukala, co tu píšou

J: co třeba? Já teda někdy taky čumím, co tu mají za komenty, že jim to není blbý se takhle vnucovat

D: tak vidíš

J: a co teď děláš, Davčo?

D: Jsem v práci, jsem tu sám, dneska jsem si dal závazek, že vyřeším některé resty, mám například asi 420 nepřečtených mailů. Většinou samé hlouposti a spamy, ale chci to projet, přečíst a promazat, ať něco nezanedbám

 Následuje palba otázek a odpovědí na Davidovu práci…při tom David dokonale upevní svůj obraz krásného, inteligentního, skromného a charakterního muže. Jitce se tu moc líbí, ale ničemu nevěří a hned píše o svých špatných zkušenostech.

 Marek píše Haně, která dosud žasla nad Davidem a rozepisovala se o zelenině.

 M: Ahoj, nepopovídáme?

H: ahoj, ráda, jak se máš?

M: docela fajn, dnes mám volníčko, takže pohoda

H: a co děláš? Ty žiješ v Londýně? WOOOOW

M: jj

H: to se máš

M: jj je to pohodička

H: to já tvrdnu tady v Praze a asi se to nezmění

M: proč by ne, stačí chtít, já jsem chtěl a jsem tady a užívám si, makám na letišti v dost důležitým oddělaní a jsem happy

H: to ti závidím, hned bych chtěla mít kouzelný prsten a být na chvíli tam……

M: Jo???? A co bysme dělali?

H: no já nevím, napadá tě něco? Hihihihihihihi

M: tak třeba bych tě mohl ochutnat….

 Následuje dopolední chvilka maření času virtuálním sexem. Marek se na hodinu stává důležitějším, než šéf supermarketu.  Hana u toho ještě žasne nad kouzlem Davida a stíhá se pohodlně na svůj věk dost přiblble vnucovat oběma. O svých dětech nepíše.

Do toho Haně píše gentleman Jan.

J: Dobré dopoledne, krásná dámo.

Pro jistotu a zřejmě z úsporných důvodů udělá CTRL C a pošle svou zdravici také Jitce a Sandře.

 

Ženy nepíšou, fotka je nejasná, u jména věk 50 let, to je moc. Po chvíli jim to nedá. Mercedes!

 Jitka: Dobré dopoledne, tipuji Vás na ředitele zeměkoule, pletu se?

Sandra: Ahoj, copak tu hledáš? Chtěl by sis rozmazlovat přítulné koťátko?

Jan má jasno. V prodavačce Haně vzbudí sen o tom, jak ji bere na golf, seznamuje ji s vlivnými, volí spoustu golfových termínů, které ji snadno omráčí a tak dále a tak dále. Hana teď tak tak zvládá chválit mladého krasavce Davida, živočišného Marka a spasitele Jana. Ale Hana se nedá, nechce ztratit ani jednu šanci. Tady není čas volby, tady je prostor pro rozvíjení sítě.  

V Jitce Jan vidí ty ztracené iluze, proto sází na důvěru. Píše jí o tom, že je ředitelem velké firmy, má jakoby všechno, dům i bazén…..ale že peníze nejsou všechno (to je pro ženu jako byste řekli, že nevíte co s nima). Otevřeně odpovídá na otázky. Je ženatý, ale „jen formálně“. Jitce se začíná zvedat žaludek, Hana na totéž reaguje tím, že to chápe. Následuje story o tom, že se manželka po nehodě změnila na těle i na duši a Jan to nechce dál rozebírat. Udržel si tak obě. V podstatě je to charakter.

Sandře je to jedno, neptá se. Ptá se, jak to má rád a co by jí koupil. Tu chce poznat co nejdřív.

Marek je značně nesvůj, protože rozvinutá sexuální debata pokulhává, jelikož Hana nestíhá. Píše proto ještě Leničče. Lenička má sice doma svýho miláška, ale po deseti minutách prozrazuje, že jede zanedlouho navštívit kamarádku v Londýně, co tam dělá au-pair a že se nemůže dočkat, až jí tam Marek všecko ukáže.

Marek píše: Ukážu ti všecko moc rád, dá se tu dělat hodně věcí

L: M: Jo???? A co bysme dělali?

M: no já nevím, napadá tě něco?

L: Hihihihihihihi

Následuje dopolední chvilka maření času virtuálním sexem s Leničkou. Marek je spokojený, ale už ví, že se s ní nesetká, protože je to čubka, co zahne svýmu klukovi kdykoliv. Ale Hana nestíhá a stejně je stará.

Mezitím David ví, jaké debaty se vedou v jiných oknech a nestačí se divit.

Markovi píše intelektuálka Katka. Baví se spolu o Anglii a o Španělsku, ale Marek už není ve formě. Doufá, že si napíšou jindy. Mentální vyprahlost ze tří paralelních debat, kde realita hraje jen okrajovou roli, to je dřina.

Jitka píše Davidovi, že je zmatená a znechucená, co jí to všichni tihle chlapi píšou, určitě jen lžou, na něco si tu hrajou, něco si dokazují, zahejbají při první příležitosti s každou krávou z tohohle povrchního serveru a pak jdou domů za svojí ženou. Ona takové ženy lituje, jak jsou schopné jim to tolerovat a podle ní některé o tom i ví a drží hubu. A ti chlapi se od nich ještě nechají doma opečovávat a vidí v nich ty starostlivé matky, ale pak si berou mobil do koupelny, aby si s ním mohli vyfotit ten svůj originální poklad a poslat to nějaké blbé krávě.

Píše o tom Davidovi rozsáhlé emotivní věty a ten se jí snaží říct, že je to otázka přírody a komunikace, že moudrá žena nechá muže být mužem, pokud si dovedou oba vážit stabilního vztahu a že to, co je mezi nimi jen tak nějaká milenka nenahradí. David sám žasne, jak je velkorysý, jak hovoří jako studnice poznání a přitom sám neví, jestli tomu tak úplně věří. Jitka to stejně nebere, ona takhle dopadnout nechce, aby ji muž zapíral a podváděl ji, nemohla by takového chlapa milovat, protože buď je to tragéd a hojí si ego (a ona nehodlá čekat, až se to zlepší), nebo je to cynické prase (a bude to jen horší). 

Všichni mají dnes na co myslet. Sandra dnes bude spát u Tomáše, kamaráda, co má holku na škole v Praze. Je taková divná, chladná. Sandra nechápe, proč s ní Tomáš je, čekal na ni i když byla ve Španělsku, dokonce tam za ní jezdil stopem a přitom se Sandrou chce dělat věci, kterých se prý u Katky nedočká ani za sto let. On říká, že je hodná a že je jakoby spokojený. Když o ní ale Sandra něco řekla s Tomášem v posteli, tak to Tomáš komentoval: No a teď si ty kalhoty můžu zas tak akorát natáhnout…

Jan je naštvaný, že už dostal služební fabii a na ježdění po městě už mu skutečný ředitel mercedes nemusí půjčovat. No ale Jan mu na to kašle. Ať si s tím jezdí na ten svůj trapný golf. Jan už se takhle před důchodem nehodlá nikam hnát. Bude dnes večer asi raději sekat zahradu. Ale ráno v práci se uvidí, kdo zase napíše.

Katka se bude učit a čekat, že se připojí David neb Marek. Nepřipojí.

Sledovat mobil, jestli jí napíše Tomáš. Nenapíše. Tak se bude učit.

Hana vyzvedne děti, odtrpí si zbytek dne a ačkoli jde zítra brzy ráno do supermarketu, tak si ještě před spaním přečte, co si vlastně s kým psala, pořád na to myslí a nějak se jí to plete. Jan by byl fajn, mohla by se tam nastěhovat. Musí mu zítra napsat, ať jí pošle nějakou jinou fotku. Mercedes OK, jistota je jistota, ale přece jen by ji měl taky trochu přitahovat, než se do něj pustí. Jinak si bude psát ještě s deseti jinýma. Pro jistotu.

Jitka je znechucená. Líbí se jí jen David, ale je nedůvěřivá, chce se s ním sejít, nerada si dlouho píše s někým, to pak odhaluje své nitro někomu, kdo se jí třeba nakonec v reálu nelíbí nebo ji zradí svou falešnou identitou. David je výjimka. Ale on jí píše, že by se s ní sešel moc rád, jenže je tento týden v Berlíně……

Lenička bude se svým miláškem, zatím.

A ve své duši tak nějak každý sám.

Taková byla naše krátká cesta ke ztrátě iluzí. Původně jsme si slíbily, že to tu smažeme za 14 dní, ale vydržely jsme to sotva týden. Nikdy nás tam víckrát nikdo nedostane. Sedíme znovu u kafe a kouříme a určitě v kavárně tvoříme ještě větší dusno. Sem tam na sebe koukneme a řekneme jen: „no ty vole“.

 Z 20 lidí nás nakonec 20 zklamalo. Všichni nasadili různé tváře a s klidem pro vidinu několika cizích postelí popřeli všechny svoje blízké. Bylo zajímavé, že ani ti „nezadaní“ nemohli večer ani o víkendu vůbec zvedat telefon. Není rozdíl mezi ženami a muži.

Včera dávali „Vrchní, prchni“, kde Abrhám vypráví pohádku o praseti, které neustále utíkalo do žita. Šlo jako první na porážku, ale jako jediné si mohlo říct, že bylo v žitě. Je to pravda, ale žito je pořád jen lán pole za vepřínem, a prase ať zapomene na to, že se v něm válí samo. Chodí se tam válet kdejaké prase, které má pocit, že má víc, než jiný prasata. Ale v dnešním světě navíc bude platit, že vyhraje ten, kdo má nejvíc válců.

Na sousedově kopci nebývá tráva zelenější, jen se to tak někdy ze začátku zdá. Děti mě naučily být tolerantní a mít ráda bez podmínek, tahle zkušenost mě vrátila o kousek zpět. A konec světa už na spoustě míst nastal, ztrátou jeho hodnot…